In Memoriam, Gary Gygax (1938-2008)

Преди два дена почина Ърнест Гари Гайгакс. За незнаещите, господин Гайгакс бе един от създателите на Dungeons and Dragons и множество игри, книги и поредица от приключения, които все още забавляват милиони фенове на ролевите игри и фентъзи жанра.

„I would like the world to remember me as the guy who really enjoyed playing games and sharing his knowledge and his fun pastimes with everybody else.“

Отиде си един весел човек, който успя да превърне своето хоби в развлечение за мнозина и пося семената на една могъща индустрия, но най-вече хоби с традиция. Благодарение на него скуката бе заместена от един нов свят, в който тези с фантазия успяха да избягат от ежедневието и стреса. D&D успя да сбъдне мечтите на онези, които копнееха да размахат меч или рецитират древни магии, на онези които бленуваха да бъдат част от епични саги.

Този негов проект, тази игра с фигурки, зарчета и множество статистики бе само началото. Dungeons and Dragons вдъхнови мнозина. Без тази ролева игра кой знае дали автори като Р. А. Салваторе биха могли да създадат герои като Дризт До’Урден? Да не говорим за стотиците фентъзи романи и филми (и анимации ;D), които черпят вдъхновение от творбата на Гайкас! Аз самият се запознах с D&D по-късно от повечето фенове, но ако не беше Гайгакс и неговата гениална идея, светове като Ендивал (моята първа крачка в света на ролевите игри) и Forgotten Realms.

Покланям се пред теб, Гари Гайгакс (Говоря ти на „ти“, защото създателят на нещо толкова прекрасно няма как да не бъде мой приятел). Почивай в мир и дано си намериш дружинка из тия Седем Небеса, с която да играеш D&D во веки! И късмет когато re-roll-ваш!

Post Scriptum: Любимият комикс, The Order of the Stick също има какво да каже в чест на Гари Гайгакс. Просълзих се.. ;(

Post Post Scriptum: И комиксът Goblins има какво да каже в знак на траур.

Advertisements

7 Коментари to “In Memoriam, Gary Gygax (1938-2008)”

 1. NickPanov Says:

  Suffer.

 2. banitza Says:

  ми адаш, кво да се прави. помни го за какво е направил и се усмихвай като се сетиш за него ;Р

 3. Dark_Lord Says:

  Правилно думаш, адаше. Трябва с другарите да се сберем и да спретнем една сесийка..

 4. Remus Says:

  „Аз самият се запознах с D&D по-късно от повечето фенове, но ако не беше Гайгакс и неговата гениална идея, светове като Ендивал (моята първа крачка в света на ролевите игри) и Forgotten Realms.“ …

  Аз ли нещо не разбрах или това изречение трябва да има продължение?

  О, технически (чисто технически), не съмнявам, че Гари Гайгакс има своя принос, но съм сигурен, че в по-голям процент от случаите Дризт До’Урден нямаше да съществува, ако не беше Ed Greenwood – създателя на Forgotten Realms :).

  Иначе по темата, лично на мен обикновено не ми пука кой е пукнал, но това е по-особена личност, тъй че – R.I.P., G-Man.

 5. Dark_Lord Says:

  Да, но голяма част от вдъхновението на автори от калибъра на Салваторе идва и от самата DnD система. Все пак нека не забравяме, че Forgotten Realms е базиран на въпросната система. Едното не би било съвсем същото без другото.. Книги като „The Cleric Quintet“ са несъмнено повлияни от D&D системата, ако се съди по пролога на Салваторе.

 6. Remus Says:

  Когато си прав, прав си.

  Но когато казваш „автори от калибъра на Салваторе…“, предполагам имаш предвид „автори от калибъра на Салваторе, когато има идеи, а не пише три глави за Дризт, Кати-Бри и Уолфгар и пълни всичко останало с досаждащи, каращи те да се самоубиеш от скука спомени“. Виж, може да кажеш „автори от калибъра на Ед Грийнууд“, защото това вече си е чист гении.

 7. Dark_Lord Says:

  Нека не превръщаме тази тема в спор относно Салваторе. Знам, какво имаш в предвид, защото постепенно омразата ми към Уолфгар се увеличава с всяка страница на „Paths of Darkness“.
  На Ед Зеленогорски нищо не съм чел, така че не мога да се произнеса адекватно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: