ACT like a Ninja!

На 25-ти и 26-ти Април в училище се проведоха няколко изпита – легендарното ACT и Work Keys теста. За мен това бяха общо 7 часа (4 за ACT и 3 за Work Keys) напрегнато решаване на скучни задачи, прозяване и проклинане на часовника, който отброяваше минутите с нереална точност, въпреки изкривената стрелка.

Проклет часовник! Винаги съм ненавиждал часовниците, особено ръчните. Незнайно защо не ги понасям.. Ако можех да си пожелая нещо то щеше да бъде време. Неограничено време, безкрайност.. Достатъчно време за да обиколя целия свят, достатъчно време за да науча всеки един език, всеки един диалект. Но нека не се отклонявам от темата в този пост, а тя е.. изпити.

В САЩ повечето колежи изискват добри резултати на ACT тест-а, който повечето училища предлагат безплатно, като повторно (трето, четвърто и т.н) вземане на теста се плаща отделно и изисква внимателна регистрация. Много хора се плашат от т.нар ACT тест, който по принцип не е сложен, а самите задачи са със средно ниво на трудност. Проблемът е, че тестът покрива 5 раздела и изисква бързо решаване на задачите. Разделите са Английски, Математика, Четене, Наука (и от тази година) – Писане. Но преди да се впусна в мрънкане и дърдорене относно концепцията на тия два теста нека първо споделя с вас причината за това заглавие.

По случай ACT тестовете всеки клас по История поръча по една фланелка с дизайн уникален за всеки клас. Отпред пише „Speak softly and carry #2 Pencil„, което е гавра с изказването на Теодор Рузвелт, демек „Speak softly and carry a big stick„. Отзад, хех.. Аз спретнах набързо един дизайн, колкото да отбия номера… И както често става, недоизпипаните скици се превръщат в шедьовър и фаворит на публиката. Какво нарисувах ли?

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Нинджа с молив в ръка, под която пише „ACT like a Ninja„. Pun included. Точно в мой стил. Само дето проклетата тениска е розова. Много, много розова. Напълно не в мой стил. Е, розовото е популярно сред момичетата, обратните дечица от Ориента и тъпите frijoleros.

Frijoleros..

^_^

English 45 min./75 questions

Английският раздел съдържа 75 въпроса, като времето за тяхното решаване е само 45 минути. Въпросите са основно граматически и естетически, от типа на „Къде трябва да се сложи запетайка?„, „Как ще звучи по-добре подчертаното изречение?„, „Къде трябва да се сложи този препинателен знак?„, „С коя дума бихте заменили този израз?„.. и така нататъка. Нищо страшно за някой, който е ходил 6 години на „Училища Eвропа„. И все пак цялата тая работа с времето си беше.. ъм.. pain in the butt. Оставаха 10 минути и осъзнах, че имам още 20 въпроса за решаване, но някак си успях да ги натръшкам един по един.

Math 60 min./60 questions

Математиката е 60 въпроса за 60 минути. Алгебра, Геометрия, Тригонометрия и подобни простотии. Първите няколко въпроса си бяха направо от първи клас, като само последните 10 бяха сложни, защото не бяхме покрили материала. Преди теста дъвчихме проклетите логоритми и уравнения поне около месец, а на самия тест нямаше нито една задача с логоритми. Егати простотията, честно. Винаги съм ненавиждал математиката, защото 90% от нещата, които учим са пълна измишльотина без абсолютно никакво реално приложение. За това другата година съм отписал нормалния курс по Математика и съм си сложил Компютърна Наука – поне ще използвам наученото.. все някога.

Reading 35 min./40 questions

Четенето си беше живо мъчение. По 10 въпроса на текст с различна тематика. Направо ужас – едвам смогнах. По принцип ме бива в четенето, но цялото това напрежение. ACT подлага на изпитание търпението и работата под напрежение. Първия текст беше пълна простотия, даже не помня за какво се отнасяше. Вторият беше за някакъв колежанин възхитен от някакви светулки. Три и четири бяха по-интересни. Третият текст се отнасяше за изложението и транспорта на гоблени и балдахини, а четвъртият – за начина по който пиленцата излизат от черупката (със съответните термини и т.н).

Science 35 min./40 questions

Науката. Ах, науката. Колко примерни теста правихме, колко лесни изглеждаха.. Този тест си беше направо плачевен. Добре, че нямаше никакви изчисления. Разделът Наука is all about четене на разни таблици, уравнения и доклади и отговаряне на въпроси… а различните пасажи са общо 7 на брой. Започна се с някакъв експеримент с мухи, после някакъв живак, нещо за светлинни години и възрастта на слънцето.. Абе ужас. Не искам да си спомням за тая проклетия. Всички се озориха и останаха недоволни.

Writing 30 min.

Писането беше лесно. Преди самия тест успях да видя темата, понеже листът прозираше. Темата бе „За или против добавяне на още един час към учебната програма“. Против, много ясно. Мисля, че се справих. Всяко есе се проверява от трима учители, които го оценяват от 1 до 6, подобно на оценките в България. В час по английски правихме общо 3 такива есета, само че разполагахме с 40 минути и писахме на компютър. На първите две изкарах 4, а на третото – 5. Петицата е задоволителна оценка и ще ме устрои и то напълно ако я получа. До сега не съм виждал някой да изкара 6.

Work Keys беше по-лесно, даже елементарно. Три теста, по 40 минути, горе-долу. Четене, Математика и Наука, само дето задачите са под формата на.. *sigh* Real life problems. Пример: в раздела за четене трябваше да се отговаря на въпроси спрямо неща написани в даден договор или листовка. Първите няколко задачи от Математическия раздел бяха от типа на 54-17.. Науката беше по-затрудняваща, защото изискваше елементарни познания в различни области – астрономия, физика, химия, биология. Имаше неща за посоките на вятъра, ускорения. Някой от въпросите бяха много хитроумни, например тоя с рисунката на паяк, тения, морски таралеж и корал. В задачата се питаше кое от следните създания не е симетрично.

ACTA EST FABULA, PLAUDITE!

Advertisements

Един коментар to “ACT like a Ninja!”

  1. Българите « S.T.R.A.N.N.O. ~ SoulTearRadiantAmbivalentNearNarrativeOpen-online-magazine Says:

    […] https://worddrow.wordpress.com/2007/04/28/act-like-a-ninja/#more-367 […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: