3 години в Щатите

Преди 3 години, на тази дата (27 Април, 2004) за пръв път стъпих на американска земя. Не зная да плача ли или да се смея. Уплашен, изпотен, изнервен и шокиран със сумати багаж, аз бях единственият говорещ английски и всичко зависеше от мен. Всичко..

Но нещата се променят.

Останалите от семейството са вече по-независими, говорят що-годе английски, а аз се чувствам излишен. За три години постигнах много неща, запознах се с доста… щури хора, върших какви ли не … щуротии.
Все още съм мълчаливото, леко наивно дете от Чужбинеция с „cool accent“, но доказах, че мога да се забавлявам, доказах, че мога да бъда импулсивен, мога да крещя и да се кефя.. от време на време. „I am foreign“ изричам с огромна гордост (и е добро извинение). Разказах на много хора за своята родна страна, без излишни украси (споменах и за циганите) – без да дърдоря за Джон Атанасов, и доста американци вече знаят това онова за България. Не е кой знае какво постижение, но е по-достоверно и приемливо от книгата „Cultures of the World: BULGARIA„, на чиято корица се мъдрят три циганчета с панелка за фон. Радвам се, че емигрирах рано и успях да се приспособя по-лесно, преодолявайки езиковата бариера, вместо да ми се налага да започвам от начало на 21 години. Едно от нещата, с които се гордея е способността да говоря за Щатите без да се уповавам на анонимни свидетели. Сещате се – „приятелят на един мой авер му казал, че в САЩ се учат на таблицата за умножение чак в 4ти клас„. Това не е вярно, между другото. Поне в моя щат я учат във 2-ри клас. Важно е да се отбележи, че американците тръгват по-рано на училище и фактически първи, даже втори клас са нещо като занималня. Естествено никой не споменава тия детайли.. Но истинските премеждия тепърва предстоят.

Advertisements

2 Коментари to “3 години в Щатите”

  1. Marfa Says:

    Пожелавам ти успех, за да се пребориш с тях 😉

  2. kanew Says:

    Успех и „keep be foreigner“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: