Παρασκευοδεκατριαφοβία: Тамплиери, астероиди!

Παρασκευοδεκατριαφοβία (Параскеводекатрияфобия) е новата думичка, която научих днес. Произлиза от гръцки и горе-долу означава страх от Петък 13-ти. Ех, какви красни думи си имат нашите южни съседи, а? Но както и да е, смятам само да драсна няколко реда колкото да привлека вашето внимание.

Хвърлих един много бърз поглед на повечето блогове и не видях много постове относно този изключително важен ден. Мислите си, че Петък 13-ти е ден като всеки ден ли? Е, грешите, защото на този ден се губят около $800-900 милиона, понеже хората ги е страх да се качват на самолети и да вършат обичайни, ежедневни неща. Но нека започна с по-любипитния факт.

Смята се, че една от причините за масовия страх от Петък 13-ти е злочестивата съдба на Ордена на Тамплиерите.
Френският крал Филип IV Хубави и папа Клемент V забраняват ордена, като на 13 Октомври (петък) 1307, Жан дьо Моле и 140 рицаря биват обвинени в содомия , човекоядство и ерес, а на 22 Ноември същата година, папата издава Pastoralis Praeeminentiae, молейки всички християнски монарси да съдействат в гонението на Ордена на Тамплиерите. Официалното ликвидиране на Ордена на Тамлиерите става на 22 Март, 1312 (Vox in excelso).

Две години по-късно – на 18 Март, 1314 година, Жак дьо Моле и прецепторът на Нормандия, Жофроа дьо Шарне, били изгорени на клада. Точно преди да умре, Моле проклина гонителите си да се явят заедно с него до края на годината пред „Божия съд“. И двамата, папа Климент (20 Април) и крал Филип (на 29 Ноември, по време на лов), умират преди края на годината.

Прекалено много факти, а? *свива рамене* Дали е вярно или не, един господ знае. На Петък 13-ти са ми се случвали гадни неща, но важното е, че съм жив и здрав и в състояние да пиша за Тамплиерите. Това по-горе е една сгъчкана версия на информацията в Wikipedia. Смятам и се надявам, че всичко е изчистено, подредено и вярно.

Познайте кой филм излиза тази година, Петък 13? Да, познахте. Иде реч за „Хари Потър и Орденът на Феникса

Заглавието споменава и думичката „астероид“, нали? Е, не съм голям спец, но днес по Физика се заговори за един специален астероид, носещ гръмкото име 99942 Апофис, в „чест“ на Апеп („Апофис“ е гръцкото му име) – персонификация на всичко Зло и често наричан Врага на Ра. Казах ви, че цялата работа е гръмка, нали?
O.o

Има някаква вероятност (1: 45,000) астероидът да удари планетата Земя, причинявайки локална (а не глобална) катастрофа, поради малките си размери. Сблъсъкът ще се равнява на около 800 мегатона тротил. За сравнение – експлозията на вулкана Кракатау през 1883 се равнява на почти 200 мегатона тротил. Ouch.. Познайте кога ще е минималната дистанция между нашата мила планета и Апофис? Април 13. Петък. Не, не днес… а в далечната 2029, което е след 22 години. В случай, че ни пропусне – на същата дата, само че през 2036 има вероятност (1: 23,3 милиона) да бъдем ударени. Стискайте палци за себе си и за децата си. 🙂 Йей!

Advertisements

4 Коментари to “Παρασκευοδεκατριαφοβία: Тамплиери, астероиди!”

 1. Daggerstab Says:

  Всъщност, според Сноупс.ком това за тамплиерите е градска легенда. За пръв път петък, 13-ти се споменава в началото на ХХ век:

  http://www.snopes.com/luck/friday13.asp

 2. Daggerstab Says:

  А, и познай кой е нахвърлял статията за 99942 Апофис в българската Уикипедия… 8)

 3. Dark_Lord Says:

  Знам, че цялата тая работа с Тамплиерите е „urban myth“. То почти всичко свързано с тях е един голям мит с глазура от конспирация. И в Wiki-то си го пише, де. А статията за Апофис – „Mucho props to you!“ както вика приятелката ми 🙂

 4. AnotherHypocrit Says:

  Последното нещо изобщо не е вярно, не се казва, че ако не удари 2029 задължително ще удари 2036. Шансът да пропусне Земята през 2029 е повече от 99%! И само ако мине на разстояние от 30 398 км. от Земята МОЖЕ да мине през гравитационна дупка, която да обърка траекторията му и да го насочи към Земята и да удари 7 години по-късно ..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: