Turtle Power!

Преди доста време бях публикувал трейлъра на Teenage Mutant Ninja Turtlesей тука, за това ще карам направо без да увъртам много-много (не ме бива в това.. в „неувъртането много-много“, де). Филмът е СТРАХОТЕН. Направо УБИЙСТВЕН!

Видях го преди малко повече от седмица и останах със смесени чувства след края на филма. Интрото е яко, липсва типичния злодей, а конфликтите по време на самото действие са много добре изпипани. За жалост действието е толкова динамично и наситено с екшън, че всичко приключва тъй както и започва – внезапно и с гръм и трясък! Всичко е толкова бързо, но все пак в TMNT иде реч за нинджи, пък били те костенурки. _____________________________________
Преди да се впусна в описания и впечатления нека ви предупредя:
Този филм не е за изпускане.
Ако не ви хареса значи не сте в ред.

След побеждаването на всеобщия враг, четиримата братя поемат по различни пътища. Леонардо заминава нейде из Централна Америка, където гони контрабандисти и терористи, опитвайки се да стане още по-добър лидер. Рафаел спи по цял ден, а нощем се изтипосва в тежка броня и тежкарски мотор, преследвайки дребни престъпници и хулигани, докато Микеланджело (моя любимец!!!) се дегизира като… костенурка и ходи да забавлява деца по купони, а Донатело дава компютърни съвети по телефона (без особен успех).

Апетитната Ейприл О’Нийл е отново в жълто, но вместо журналистка тук тя е археолог a la Lara Croft, а нейно гадже е пещернякът Кейси Джоунс. За моя голяма изненада и двамата имаха сравнително главна роля през целия филм (особено Ейприл), оставяйки Микеланджело и Донатело на второстепенен.. даже третостепенен план. Това ме подразни. Все пак филмът е озаглавен Teenage Mutant Ninja Turtles, нали? От кога Ейприл стана археоложка и започна да размахва катана и то наравно с.. Леонардо?

Анимацията: Завладяваща! Толкова много детайли! Като се започне от променливото време, експлозиите, искрите, дъжда, ОРЪЖИЯТА (лазерно наточени и лъснати до блясък!), израженията на героите, мрачната обстановка и се стигне до онази динамика, типична само за Костенурките Нинджа.
Всичко е изпипано (в края на филма почти няма американски имена), красиво и реалистично. Обърнете внимание на сцената, в която Микеланджело кара скейтборд из катакомбите – ето така трябва да бъдат представени приключенията на четирите Костенурки.

CGI им придава възможно най-реалистичния вид и за разлика от игралните филми позволява на Леонардо, Рафаел, Донатело и Микеланджело да изпълняват всевъзможни каскади и бойни движения, а не само салта и мъчителни шпагати.
Почти всички мои познати останаха разочаровани след като видяха трейлъра, но така и не разбрах какво не им хареса в триизмерния лик на TMNT? Вярно, изглеждат различно спрямо оригиналните Костенурки Нинджа, но поне не са като анаболните мутанти от новите епизоди. За мен бе важен факта, че екипът е успял да запази онази лека наивност и радост в очите на героите, но и се е справил с пресъздаването на чувства като гняв, омраза и болка.

Въпреки рейтинга и главните герои TMNT e подходящ и за възрастни. Някои от конфликтите са доста зрели и типични за по-старите поколения като най-добрият пример е може би враждата между Рафаел и Леонердо. Завистта и различните виждания са огромно предизвикателство и за двамата, и дори зрелищният сблъсък не е достатъчен, за да определи кой от двамата е по-силния. Според мен сцените отделени за тази братска вражда са наистина много добре направени и реални. Разговорът между двамата е лишен от клишета и добре звучащи фрази, които уви, звучат тъпо в подобни условия. Битката беше красива, но доста кратка, а оръжията изглеждаха толкова истински и остри, че направо настръхнах. Краят бе решен по доста хитроумен начин – все пак саите се използват срещу катаната. Нещо като камък и ножица..

10/10

Advertisements

10 Коментари to “Turtle Power!”

 1. johnnyjoint Says:

  Мм ще трябва да се гледа този филм 🙂

 2. Light_Lord Says:

  Чак 10/10 … може би 9/10. 🙂

 3. Dark_Lord Says:

  Respect my authority!

 4. Remus Says:

  loool, „пещернякът“ Кейси Джоунс?

  Casey Motherfuckin’ Jones RULZ! Той е сред любимите ми герои във филмите на TMNT. Не знам как е изобразен тука, ама се надявам да не му е прецакан образа.

  Fuck the authority. Ако това е оценката за CJ, значи и оценката на филма не е вярна.

 5. Dark_Lord Says:

  Във филма неведнъж сравняват Кейси с пещерняк. Точка по въпроса.

 6. Remus Says:

  Мда, пещерняк, играещ голф, хокей и крикет. Започвам да виждам защо филма е 10/10. Логиката е желязна…

 7. Dark_Lord Says:

  Ирония ли долавям?
  Тоя Кейси е абсолютно излишен. Не прави почти нищо особено по време на филма освен да се жалва, да флиртува с Рафаел.. и айде, от мен да мине – имаше една полезна хрумка в края на филма. Да си бяха наблегнали на останалите две костенурки, вместо да го слагат и него във филма. 10/10.

 8. Remus Says:

  От което веднага следва, че не си гледал първите три екранизирани филми с TNMT отпреди 10+ години. CJ участва в първия и третия и е горе-долу най-забавния персонаж там („See ya later, bird boy!“ – реплика от CJ към Рафаел, след като го „учи“ да играе крикет). Това, че в този филм си правят шега с него е отделен въпрос ;).

 9. mislidumi Says:

  Мигел маха с ръка!
  🙂

 10. Dark_Lord Says:

  А, така!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: