NetHack

Не знам дали сте чували за тази „игра“, но преди години NetHack успя да си спечели едно малко именийце в сърцето ми. Спомням си стария компютър, изтърбушения и все пак толкова удобен фотьойл (Господи, тази дума със сигурност има извънземен произход) и часовете, прекарани в зяпане на тази 2D ASCII-базирана игра, в която главният герой е една проста кльомба (Маймунско „а“) – @.

Игра, в която вие сте.. @. Gotta love it. The CD-ROM бе заял и на помощ дойде дискетата, съдържаща NetHack. В тази игра освен разни раси и обикновени класове можете да се влезете под кожата на пещерняк, турист, валкирия, самурай и археолог.

Досущ като DnD тук уклоните са факт, Боговете – също. И така..

За да спечелите играта трябва да се сдобиете с амулета на Йендор, намиращ се на най-долното ниво на подземието, в което се намирате. Sacrifice-вайки го на своето божество вие ставате полу-бог и получавате вечен живот. Яко, а? Само дето NetHack е една от най-трудните игри на света и дори да я играете с години няма гаранция, че ще я „превъртите. Всеки път подземията са различни, създанията са различни. Нивата не са подредени въз основа на това колко лесни са – Level 1 може да е огромен лабиринт с дракони и хидри, Level 7 – кратко и почти безлюдно местенце. NetHack е пълен с нелепи и брутални начини за умирачка. Като се започне с естествени неща като смърт от недояждане, преяждане, задавяне, хранително отравяне, удавяне, попадане в капан… Винаги съм смятал, че възможно най-неприятният начин да се мре е да се задавиш с кисела краставичка, подобно на Дъртия Винсент от Сребърната Орда (виж „Последният Герой“ на Тери Пратчет). На мен ми се случи веднъж. Игрово, де.

В NetHack може да правите всичко. Продавачите са трудна, но действителна мишена – с малко хитрост и след няколко неуспешни опита ще успеете да се справите с тях, а след това и с несметните богатства, които продават (ще получите включително и парите, които сте похарчили). Стените и пода се топят след няколко ловки замахвания с кирката, дребни предмети ви спасяват постоянно застрашения животец. Чесънът пази срещу вампири, огледалата отблъскват определени създания, а опитате ли се да докоснете трупа на базилиск (или в случая неговия по-късен събрат) ще се вкамените.
Колби, заклинания, магически пръстени и амулети могат да променят коренно процеса на играта, както и самия начин на игра. Някои предмети и отвари ви отнемат зрението, понякога давайки гадателски и други паранормални умения, които ви позволяват да усещате създания в далечни коридори и зад стени. Други пък ви превръщат в случайно създание: Случвало ми се е да се превърна в кокошка, дракон – веднъж дори се полиморфнах в гигантска огнена мравка кралица и си снесох цял мравуняк от мравки войни. Можете да опитомявате разни създания – било то чрез предлагане на храна или магия. Демони (incubus и succubus) ви предлагат да спите с тях и ви крадат броните (които ръждясват ако плувате с тях) след като ги свалите, нимфи ви карат да ги преследвате след като откраднат нещо от вас. Ако не идентифицирате сравнително безопасния амулет, нищо чудно да умрете от задушаване. Ако попаднете на Джин и си пожелаете амулета на Йендор – ще го получите, но ще бъде менте.

NetHack е една огромна менажерия. Създания от всички митологии, всички книги и кошмари се крият из подземията. Можете да проверите произхода на всичко чрез командата Info, която често ще цитира някой откъс от книга („Хобит“ на Дж. Р. Р. Толкин, ако не знаете какво е hobbit).
Така например научих за създанието наречено Тенгу.

Защо по дяволите се захванах с ревюто на NetHack? Това е игра, която не може да се опише с думи, игра която няма как да бъде визуализирана изцяло, подобно на WoW…

Advertisements

4 Коментари to “NetHack”

 1. johnnyjoint Says:

  Ехе човек кажи откъде да си дръпна тази игра ! Страшно ми хареса това което си написал по-горе и сега ако ми дадеш и линк към нея цена няма да имаш 🙂

 2. johnnyjoint Says:

  Намерих си я вече -сега ще я разцъкам 🙂

 3. Dark_Lord Says:

  Havе fun, dude.

 4. Kingdom of Loathing: An Adventurer is You! « Смокини и черници! Says:

  […] споменаване на елементи от поп културата в NetHack + хлапашката простота на Erfworld: the Battle of Gobwin Knob + […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: