300

Термопили, 11 Август, 480 Пр. Хр

Позволих си да отида на кино с баща ми и да гледам този всепризнат от всички мои съученици шедьовър и да си призная, не бях сигурен дали „300“ ще бъде добър или лош филм. След като всичко свърши попитах баща ми какво мисли за филма (малко преди прожекцията в къщи гледахме „Гладиатор„) и единственото, което той ми каза бе „Хубав, но много измислен„. Оценката, която му давам е 9. Щедър съм.

Ако търсите исторически факти, спестете си парите и си купете книжка от поредицата „Страховитото в Историята“. Вместо репродукция на битката при Термопилите ще станете свидетели на един шедьовър наситен с кръв и бойни викове, в който лирическите отклонения на Разказвача и страничните диалози дразнят, но не защото са лоши, а защото означават по-малко меле и насилие. Битките са качествени, в типичен Холивудски стил (въпреки, че всичко е снимано в Монтреал) с някои красиви финтове и зрелища. Срещу шепата спартанци се изправят стотици обикновени войници, носорог, три слона, един гигант, Abomination, неизвестен брой Персийски Безсмъртни и някакви „магьосници“ (алхимици) с гранати.

Да, знам че всичко е по комиксите на Франк Милър (Sin City, Sin City 2, Sin City 3 ), а и сам казах, че във филма няма почти нищо, което да е исторически вярно.. и все пак някои неща ме издразниха..

Персийските Безсмъртни = самураи?
С всичките тия маски и мечове – нищо чудно. Само им махнете черния чаршаф на главата и добавете няколко традиционни японски орнамента и си имате самураи с познания по бушидо и алгебра. Истинските „Безсмъртни“ били въоръжение с копия, лък, стрели и къси мечове, а не с два меча (картинка). Повече от ясно е, че Милър е искал да вдъхне страх с преувеличената визия и черните дрехи, но чак такива промени ме дразнят. И то много.

Ксеркс I, могъщият Персийски владетел е бледолик бразилец на име Родриго Санторо и прилича на двуметров, плешив Майкъл Джексън с неизвестно количество златни обеци и ланци. Едно не разбирам – защо просто не наеха една чукумба от неизвестно африканско селце, ами трябваше да превръщат великия Ксеркс, сина на Дарий в хамосексуален мулат с фараонски черти? No comment.. ;(

Стрелите. Във филма стрели летяха само два пъти, но и двата пъти бяха в промишлено количество и без особен резултат. Първият път не се забелязаха никакви жертви, вторият път няколко хиляди стрели бяха запратени по Леонид I. Няма да коментирам стрелите с форма на гущери и скорпиони, върху които се акцентира към края на филма. Някой да ми каже, по дяволите, дали подобни чудесии са ефикасни и далекобойни.
И все пак си мисля, че във филма „Hero„, 18,000-те хиляди войници изстреляха повече стрели. >>–->


Персийски Посланник: Our arrows will blot out the sun!
Стелиос: Then we will fight in the shade.

Ефорите. За ефорите чух за пръв път в „300“, въпреки спомените от часовете по История в 7-ми клас. Форма на управление, старейшини, олигархии, 2 царя.. бла, бла, бла.. Милъровите ефори са толкова ужасяващи на вид, че дори и без многобройните обезглавявания филмът щеше да си спечели рейтинг R (Забранено за лица под 17 години). Да им се чудиш на грозотата, направо. Ефорът с най-голямата роля даже имаше един въздълъг косъм на една от брадавиците. *повръща* Имате късмет, защото не успявам да намеря картинки на въпросните изчадия.

Жените. Единствените eye candies във филма бяха младото момиче, което ефорите бяха избрали за Оракул и царица Горго. Бавните движения на Оракула ми напомниха на танцуващата Джесика Алба в ролята на Нанси от Sin City. Харемът на Ксеркс ме разочарова. Гнусна работа.

Като цяло. Като цяло филмът е много добър. Ако си нямате домашно кино, голям екран или поне хубаво озвучение, задължително ходете на кино. „300“ си е един голям специален ефект и е срамота да се гледа на черно-бял телевизор от времето на Тодор Живков. 😀 На мен ми хареса, надявам се и вие да се зарадвате на качествените битки. Вярно е, че филмът си има дупки за запълване, но звукът и картината са великолепни..

По-долу ще публикувам колекция от плакатите..

Advertisements

27 Коментари to “300”

 1. bertmor Says:

  strahovitot v istoriq pwni ::))))

 2. Dark_Lord Says:

  Това е страховит факт.

 3. Johnny Joint Says:

  Oho imam dosta ot tezi knijki,kakto i ot strahovitoto v baukata 🙂
  A filma 6e hodq da go gledam na kino,nqma kak 🙂 Samo neznam dali e izlqzul ve4e v BG :/

 4. Johnny Joint Says:

  *naukata

 5. ffox Says:

  благодаря за коментара. 🙂
  разбирам историческия сантимент в критиката ти, но мисля че основния ти пропуск е да не се запознаеш с комикса преди да отидеш на филма. препоръчвам го горещо! страхотен! (не мога да ти дам директен линк, но в произволен торент тракър ще се сдобиеш с всички книги за нула време – ок. 75 Mb общо)
  така както изглежда, филмът най-безочливо екранизира комикса дословно, без да си прави труда да го адаптира за незапознатия зрител. това всъщност ме радва 🙂
  и пак за историческата достоверност – веднага щом излезе трейлъра прерових википедия за каквото се сетих и всички връзки оттам нататък – всъщност историята е изумително правдиво пресъздадена (като изключим визията, която е пропагандно стилизирана и… разкошна!)
  мисля, че тук пак няма нужда от линкове.
  конкретно образът на ефорите вероятно страда от проклятието на всяка екранизация – загубата на авторовата реч. в историята от картинния роман, ефорите са описани като наследствена аристокрация, толкова затворена в себе си, че от поколения е жертва на кръвосмешение, което допринася за този им вид. както и в случая с персите, грозната визия е пряк аналог на покварата, която им приписва авторът/режисьорът.

 6. Dark_Lord Says:

  Мда, ама къде бяха 6,000-те останали Гърци, а?

 7. lednick Says:

  Владо, няма 6000 гърци. Комиксът си е една огромна хипербола. Затова е и толкова популярен – никой не иска да чете за две горе-долу равносилни армии, едната от която печели. Губи се драматизмът. Тук говорим за фикция, никой не го е грижа колко са били гърците в действителност – филмът е по комикс, не по историческо събитие. Приеми го като… развиващ се в паралелна действителност.

  Прочее, мен друго ме издразни във филма: декорите. Тяхната… компютърност ми се навира в лицето постоянно. Не мога да гледам с удоволствие една лента, която е на 90% снимана в студио и изобщо не изглежда правдоподобно. Но за това ще пиша отделно ревю…

 8. Стрезов Says:

  Историята се пише от победителите.

  НАЙ-голямата грешка е да се гледа „300“ като исторически филм. Просто не му е това идеята.

  Иначе NIИ рулз! Ш’го глеам скоро 🙂

 9. Dark_Lord Says:

  @Мето: 90% на син екран, 10% на зелен. Иначе самият филм е сниман за 60 дена, година и нещо е препродукцията.
  @Blade: Какво за NIИ?

 10. Асен Says:

  Всичките ти исторически критики са към комикса, а не към самия филм.
  А и при Термопилите няма 6000 гърци. Те се оттеглят и Леонид и комапния остават да прикриват остъплението им. И избират прохода именно по тази причина. Там малко воини могат да задържат много голяма армия.
  Комиксът ми е един от любимите, не знам за филма като го гледам ще мога да дам по-обстойно мнение.

 11. Dragony Says:

  Филмът е боза. Дори със зрелищност не впечатлява, няма нищо новаторско. Направо е обидно слаб. Ако сте гледали трейлъра, не си разваляйте впечатлението със самият филм!
  Не мога да кажа, че съм разочарован, защото нямах големи очаквания. Пък и на моменти се смях от сърце 😀

 12. Стрезов Says:

  Естествено, и аз да се вглеждах в брънките на всяка броня щях да кажа, че е пълна измислица това.

  Иначе NIИ са правили саундтрака 🙂

 13. dragony Says:

  Като говорим за саундтрак- филмът завършва с последното парче от ost-a на „Гладиатор“!? Егати.. Ако не ме лъжат ушите, това е „Now we are free“ на Zimer.. дъъъ
  А филма е боза, не заради липсата на историческа адекватност, за каквато и не претендира.

 14. Dark_Lord Says:

  Филм, комикс, все едно. Но не бих казал, че филмът е слаб или лош. Вярно, че претендира да е много неща, но нещо в самия начин на разказване, развиване на действието и брутализъм… мда.

 15. stormbot Says:

  Аз не мога да разбера, тъпите американци като не разбират и не знаят грам история, защо по-дяволите правят исторически филми. Иначе от гледна точка на екшъна филма сигурно е добър. Той сигурно Милър чул недочул в училище за Спарта и за тва си е доизмислял в комикса си. Както направиха в оня филм „Язон и аргонафтите“ Орфей черен циганин. То още малко Рамбо ше дойде.

 16. Dark_Lord Says:

  Е, все пак щеше да е скучно ако всичко беше 1 към 1 с историята..

 17. Стрезов Says:

  Някъде да е казано, че филмът претендира за историческа достоверност?

  Дрегъни – не знам за последното парче, ще изгледам филма и ще споделя – „Now we are free“ и въобще саундтракът към „Гладиатор“ е едно от най-добрите неща на Цимер. Естествено, оттам насетне всичко друго звучи по един и същи начин…

 18. johnnyjoint Says:

  Първо -филма наистина никога не е претендирал за историческа достовереност,който казва че е лош исторически филм да оди да прочете първо какъв е жанра на филма и тогава да лае.Второ -според много хора (а и според мен ) това е филма на 2007.Трето -който има някакви забележки към Милър да вземе да прочете комикса.Четвърто- да не забравяме че въпреки всички филма е направен за забавление ,така че доколко е еднакакъв със истинската история изобщо няма значение.
  Извод-не коментирайте нещо дето не знаете какво е ,ами първо вземете прочетете/гледайте за да имате мнение ,а не да се водите от слухове.

 19. Dark_Lord Says:

  „Ако търсите исторически факти, спестете си парите и си купете книжка от поредицата “Страховитото в Историята”.“
  Казах.

  🙂

 20. Стрезов Says:

  Между другото, сестра ми току-що ми спомена, че Иран остро възразила срещу филма, тъй като опорочавал персийската култура. 😀

 21. dragony Says:

  А гърците що си мълчат, нали се правят, че имат нещо общо с елините 😉

 22. слави Says:

  А бе хра, постинга е за филм, не за учебник по история. Аз пък преди малко гледах части от него в ютуба и доста ми хареса визията. Постпродукцията си е е… м…..
  Мисля, че верно си е за голям екран, колкото и да мразя такива стадни изживявания.

 23. Стрезов Says:

  Ми нали гърчолята са „добрите“? 🙂 Пука им на тях култура, така или иначе ще я заковат по заобиколен начин, 😀

 24. Dark_Lord Says:

  Хех, „гърчолята“. Не я бях чувал преди тая дума… Напомня ми на „джиджаци“.. ;>

 25. Light_Lord Says:

  Над целия шум, сред всички гласове на демократи, богове и избраници, гласът и двете ръце на Светлия карат тълпата за замълчи.
  – Добре, добре. И аз гледах филма. Става, ако ти се гледа нещо, но не беше нищо впечатляващо. Дори краят не са го изпипали както трябва. Филм като филм. … А сега … един билярд?
  Останалите се спогледаха за миг, след което тръгнаха заедно.

 26. ladyvera Says:

  Гледах го в събота след няколко препоръки от страна на приятели. Много е важна нагласата с която ще отидеш на тази лента и естествено да не забравяш през цялото време, че филмът е правен по комикс. Като цяло не мога да кажа, че съм адски впечатлена, но има някои попадения, които не бива да се подминават-визията на актьорите, която е направо умопомрачителна и“сепията“, много напомняща на филмите от зората на цветното кино.

 27. DJ Insane Says:

  Не знам какво да кажа :Д:Д:Д евала брато на wordpress-a и труда :))))))))))))))))))))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: