В търсене на Монголския Мъртвешки Червей

Той е кърваво червен, дълъг почти метър, прилича на кравешко черво, пръска жълта, разяждаща отрова, обитава пустинята Гоби и подобно на ел. змиорка (Electrophorus electricus) убива чрез висок (~500 волта) електрически заряд.

Екип от четирима CFZ (Centre for Fortean Zoology) криптозоолози (тоест науката, изследваща създания от фолклора като Неси, Голямата стъпка, Йети, Chupacabra, дракони.. и т.н) тръгват на експедиция из монголската пустош и пустинята Гоби, в търсене на легендарния монголски мъртвешки червей или алгой хорхой (пълен с кръв чревен червей) на местния език.

За незнаещите, животното на логото е Тасманийски вълк (Thylacinus cynocephalus) – най-големия хищен двуутробен бозайник, обявен за изчезнал през 1936 година 😦
Някои го наричат и Тасманийски тигър, а на английски е просто Thylacine. Произнася се трудно.

Тези от вас, които четат блога ми редовно сигурно са забелязал, че гледам (където мога) да добавям и научното наименование на животното, за което говоря. Не съм вещ в тази област, но ми харесва да научавам и дори наизустявам въпросните наименования. Чувствам се като Гед от „Магьосникът от Землемория„, който учи истинските имена на нещата, за да ги манипулира чрез магия. Само дето вместо случайни производни думи, езикът на науката е латинския, а аз обичам латинския език. Ако някой разполага с е-book, който обяснява таксономията и изобщо нещата свързани с научните наименования и как се образуват да ме потърси!

Приключението им е провал (макар и не пълен), но те не се отказват, а и въпреки всичко има вероятност такъв червей да съществува, колкото и невъзможно да звучи. А и всичко е документирано под формата на кратко видео, което ще публикувам по-долу.
По време на своя поход, четиримата интервюират много монголци, които твърдят, че са виждали подобно създание. Някои очевидци са го срещали преди десетилетия, други – преди две-три години. Нечии описания съвпадат от части – 40 сантиметра дължина, главата не се различава от края, но дори и тези твърдения не са достатъчни. Важното в случая е, че въпросните криптозоолози запретват ръкави и отиват на края на света, за да потвърдят съществуването на монголския мъртвешки червей, за разлика от повечето учени, които базират своите хипотези и теории въз основата на чужди трудове и дневници. Да, знам че цялата тази идея е изключително безумна, но представете си, че там.. в пустинята, в една нищо и никаква дупка живее подобно създание, което само чака да бъде открито. Истината е някъде там! Някои биха обвинили тези учени в пръскането на пари в гонене на митове и легенди, но нима НАСА (която, споден източници е виновна за съществуването на Chupacabra) не пръска милиарди долари само и само да направи снимки на луната? 🙂

Винаги ми е било интересно да чета за подобни странни създания, а особено се радвам на хибридите между разни животински видове.

Например днес за пръв път научих за кръстоската между мечка гризли и полярна мечка. Наименованието е особено яко:

By one convention the name of the sire comes first in such combinations: the offspring of a male Polar bear and a female Grizzly would be a „Pizzly bear,“ while the offspring of a male Grizzly and a female Polar bear would be a „Grolar bear.“
😀

Уф, стига съм писал, че ако подхвана всяко едно странно животно ще разоря Уикипедия. Та, по-долу (klik на Read the rest of this entry) ще публикувам двете клипчета, че са въздългички. Но преди това.. нов таг: Наука


Advertisements

3 Коментари to “В търсене на Монголския Мъртвешки Червей”

 1. Daggerstab Says:

  Но преди това.. нов таг: Наука

  Конкуренция, а? 😉

 2. Daggerstab Says:

  След подробен прочит:

  Първо, леко уточнение – криптозоологията не „изследва“ легендарни животни, а се опитва да установи съществуването им. Всъщност, тя не е и академично установена наука – всеки… авантюрист, склонен да гони вятъра, може да си прикачи етикета „криптозоолог“ (нещата са сходни с положението при „уфология“-та 😉 ). IMHO, за някаква научност могат да претендират само онези, които са си истински зоолози, но със странни професионални (пък и лични) интереси.

  Thylacine съм го виждал написано на български като „тилацин“, не знам доколко е вярно.

  Ако се интересуваш от таксономия, защо не продължиш по пътя, по който си тръгнал? Т.е., ползвай Уикипедия 🙂 – започни с Taxonomy и следвай връзките. Ако те интересува конкретния вид на дървото на живота – Уикивидове и пак Уикипедия.

 3. Dark_Lord Says:

  Да, щях да напиша, че изследва съществуването на създанията, обаче не се побираше така че да пасва с картинките.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: