Made in China

Днес в столовата се бяхме нагъчкали на една маса следните индивиди: Аз, един българин, 3-ма мексиканеца (единия от които е очилат, ненавижда останалите мексиканци и е говори само за Sonic, обувки и wanna-be трансцендентализъм от типа на „Ех, как искам да имам големи ръце като твоите, за да мога да пребия брат си“ и Smallville), американец, който не знае за USSR, американец, комуто лепнах прякора „TREVOOOR the frog“ или „Bufo trevorus„, очилат американец с брат-близнак, един китаец. Или поименно Владимир, Теодор, Педро, Хорхе, Мартин, Роб, Тревор, Дейвид и Фил. После се присъединиха и две момичета!!! Weird!

Та, мисълта ми е, че изведнъж стана въпрос за неща, правени в Китай. Голяма държава, с най-голямото население. Опитах си да си представя колко фабрики и цехове са нужни за направата на всичкия тоя боклук, дето се изнася по цял свят? Като се започне от пластмасовите войничета, цедките, фалшивите стирки, щипки за пране, кошчета за щипки за пране, моливи, играчки (включително и тези от МакДоналдс), ключодържатели.. и изобщо всичко де що го има по т.нар „Магазин за един лев/dollar“. Майка ми работеше в подобен мазагизин.
Бъркалки, топчета за игра, конструктори… Японските сувенири и аниме меморабилиите са правени в Китай. Китай е номер едно в износа на спам, фермерско злато (100,000 играча в края на 2005, около 0.4% от всички онлайн играчи в Китай, работещи по 12-18 часа на ден за $120-$250 на месец) и (рибо)лов на кредитни карти. Добре де, как СМОГВАТ да разпространяват толкова много артикули в толкова много държави, в толково големи количества ми кажете? Направо не за вярване! Някои хора се опитват да бойкотират всичко направено в Китай, други искат да бойкотират Китай изцяло. Ето например табелата на тази кола, която баща ми снима на един паркинг:


На нея пише „Boycott China. Save American Jobs.“ ;<

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: