Planar Chaos

Е, Wizards of the Coast отново успяха да ме изненадат!

Най-новото издание от Time Spiral блока включва 165 карти, които просто.. с извинение.. ебат всичко наред. Повярвайте ми, щом излиза от моите уста, значи е вярно. Нови рамки, нови техники, още по-красиви илюстрации и много по-гъвкави механики – това са едни от многото неща, които ми направиха впечатление при първото разглеждане на наскоро излезналия Planar Chaos Sortable Spoiler. На всички фенове на Magic (и най-вече на Light_Lord) им прави впечатление, че картите стават все по-мощни и по-мощни с всеки изминал експанжън. Това е така, но рязката еволюция се забелязва едва в Planar Chaos, където фигурират карти като Heroes Remembered и Life and Limb. Подобни карти могат да променят коренно геймплея – ако знаете правилата на играта, щесе съгласите с мен.

С издаването на карти от подобен калибър и рязката промяна на обичайното, Магьосниците на Крайбрежието поемат един огромен риск. Риск, който според мен си заслужава. Planar Chaos за сега бие всички експанжъни по всички категории, делейки си първо място с Kamigawa блока в категорията за най-добра предистория и арт. Всяка втора карта ме накара да зяпна – има толкова много новости и толкова много невероятни карти, които.. просто трябва да притежавам. Например, Chronozoa. Балансирано синьо създание за 4 мана, 3/3, с летене. До тук добре. Следва a whole lot of fun, след като vanishing counter-ите се изпарят и Chronozoa-та се раздели на две. И после пак, и пак, и пак, и пак, и пак, и пак с много мерак. „Planar Chaos“ предразполага за създаването на много нови комбо декове, някои от които ще пожънат небивал успех и със сигурност ще подтикнат Магьосниците да баннат все някоя карта.

В „Planar Chaos“, т.нар „цветови пай“ (color pie) бива нарязан на парчета и изяден от гладната тъпла, докато Магьосниците се вайкат относно плънката на неговия заместител. С две-три думи: Planar Chaos представя цветовете, такива каквито биха могли да бъдат. По-долу накратко съм изброил някои от новите характеристики за всеки един цвят. За по-подробен списък с обяснения, вижте „The Great Mix-Up, Part I“ на Mark Rosewater.

Бяло: Regeneration, untargetability
Синьо: Vigilance, Discard
Червено: Fear, Trample, Web
Черно: First Strike, „Spirit Link“
Зелено: Haste

Всички промени изглеждат логични и естествени, стига да се замислите по въпроса. „Trample“ (англ. газя) наистина подхожда на червените тежки, дори колосални създания, а не само на зелените зверове, и летящите създания (flying) са типични за зеления цвят, а не само за синьото и бялото.

Но какво предлага „Planar Chaos“? Първото нещо, което хваща окото е, че някои карти имат друг вид рамка и оформление. Въпростните карти са т.нар „timeshifted“ карти. В Time Spiral те бяха просто стари карти на нова хартия. В Planar Chaos те са карти, които никога не са виждали бял свят – идеи, хванали прах в нечие бюро, защото не се връзват с философията на „цветовия пай“..

Някои карти са директно копие на стари карти, но със сменен арт и цвят. Добър пример за това е картата Damnation, която e кавър на белия Wrath f God.

Или легендарни създания в различна светлина. Сравнете оригиналната Akroma, Angеl of Wrath с нейната червена версия – Akroma, Angel of Fury. Еднакви? I don’t think sooo..

В „Planar Chaos“ фигурират и много карти, типични за по-старите блокове. Екпанжънът разполага със собствен cycle от charm-ове, cycle от 6/6 трицветни дракони (Intet, Numot, Oros, Teneb и Vorosh), като тези от Invasion (Crosis, Darigaaz, Dromar, Rith и Treva.. ^_0 ). Впечатление прави и завръщането на механики като kicker, fading (променено на vanishing), ОЩЕ madness, morph, по-гъвкав suspend (забележете картата Detritivore – първият Lhurgoyf (как по дяволите се произнася?!) от Oddyssey блока насам!). Аз лично се кефя и на 11-тe нови sliver-и, които явно са в крак(а?) с модата и подобно на сета, в който са, изобщо не отговарят на предишните цветови ограничения. За малко да забравя и петте magii!

Polymorph: The Silence of the Lambs

„You wish for me to cow your enemies? I can do better than that . . . .“
Teferi, second-level student

Е, поне вече се знае защо в Time Spiral една от възкресените карти беeeee Ovinomancer. Вярно е, че двете карти си приличат по това, че превръщат нещо (в повечето случаи) в овца, но за жалост това е единствената прилика… Щеше да е хубаво ако Ovinize даваше на мишената си и типа Sheep, подобно на Ovinomancer, но и това ме задоволява. Напълно. Жалко само, че двете карти не се допълват по някакъв начин, образувайки някое невинно, но забавно комбо. И все пак бих се изкефил ако ми се наложи да се изправя срещу дек, който включва тези две карти. Може някой път да си направя едно такова тесте. А ако добавя и Unglued (нелегален сет) картата Flock of Rabid Sheep, то еуфорията ще бъде 100%-ова. ^_^ В Unglued и Unhinged има доста подходящи карти, които макар и нагрухани (в буквалния смисъл) и нелегални, стават за игра. Към овцете може да се добавят и малко крави и магарета.

Така и така съм заговорил за забавни магии, време е да обърна внимание на поредната синя карта. Картата Pongify (производна от думата pongid – човекоподобен, човекоподобна маймуна) е уникална за сините магьосници.. защото унищожава създание. Без значение какво е. Е, накрая има странични ефекти, но на кой му пука?
„Some spellcrafting mistakes go on to become spells on their own.“

Вече знам как Библиотекарят е станал на майму… *НЯКОЙ ЗАПИСА ЛИ НОМЕРА НА ТАЯ КАРУЦА?!*.. орангутан.

Morphling, един от многото символи на MtG, освен с Un-двойник (Greater Morphling) се сдоби и с малко по-темпераментно протеже.

И двете карти са силни, като Morphling си остава малко по-гъвкав от към техники, докато Torchling е по-труден за манипулиране, но веднъж фрасне ли някого с чука си, последствията могат да бъдат неприятни. The Ferrett (от англ. ferret – пор) говори за двете карти като цяло и в детайл в статията „Passing the Torch„.

Както сами виждате, Planar Chaos е много разнообразно издание, което прави систематизирането и организирането на главните идеи много трудно. Все пак говорим за хаос, нали? Има толкова много карти, за които искам да говоря – включително Spore-Saproling-центрираните умения на някои бели създания (Mycologist, Pallid Mycoderm), някои ужасяващи черни ужасии (I mean it! – Phantasmagorian) и прешленести червеи (Deadly Grub).. et cetera, et cetera. Списъкът наистина е дълъг и включва поне половината от картите в Planar Chaos!
____________________________________________________________

Останалите коментари ще оставя за след тестинга! ^_^.. Но преди това, един бърз поглед върху theme deck-овете. Инфото съм взел от тук!

RITUALS OF REBIRTH
Гледам картинката, гледам какъв цвят (в случая – цветове) е дека и си думам.. „Какво ще да е създанието на опаковката? Че е дракон – ясно е. Но КАКЪВ дракон?“ Е, малко преди да се появи списъка с всички карти, въпросният дракон бе разкрит на масовата публика.. Behold.. Teneb, the Harvester!

 

UNRAVELING MIND
Напоследък комбинацията Черно-червено стана доста популярна и опасна. Със сигурност и „Unraveling Mind“ ще бъде нещо брутално и болезнено. Гарантирам ви го, понеже в него със сигурност фигурира.. Mirri the Cursed, вампирясалата (след като вампирясалият Crovax си хапва от кръвчицата й) версия на Mirri, Cat Warrior – лукавата котка от екипажа на Skyship Weatherlight, под ръководството на капитан Gerrard Capashen.

IXIDOR’S LEGACY
Не знам коя карта е на опаковката на този дек – търсих набързо, но не успях. Знам само какви крийчъри да очаквам. За жалост самият Ixidor не фигурира в списъка с Planar Chaos карти. Понеже той самият е велик илюзионист, очаквам в „Ixidor’s Legacy“ да е пълно с илюзии, лукави магии (включително Ovinize и Pongify) и discard-ване (една от многото добавки, заради новия „цветови пай“). Но кой е този… Ixidor?

Ixidor, Reality Sculptor – велик илюзионист, загубил своят любима Nivea, по време на една от битките vs. Phage. Забягва в пустинята, където открива своя талант – да превръща своите илюзии и сънища в реалност. Не след дълго, пустинята става неговата империя, а един негов сън дава живот на Akroma, Angel of Wrath, чиято цел е да унищожи Phage.

Без да линквам (ще оставя на вас удоволствието да ровичкате из 165-те карти) ще ви кажа, че част от създанията в този дек влизат с определени показатели, по ваш избор. Ох, добре.. ще ви ги покажа.


ЕNDLESS MARCH

Бяло-червено. Интересна комбинация! В предвид промените, от червения цвят очаквам грамадни създания с Trample, по-малко огнени магии (ако сложат Shivan Meteor ще е ЕГАТИ ЛУДНИЦАТА! Даже е Uncommon!!!), новичкия Fear и един-два паяка, срещу летящите създания. А от белите – трудни за убиване крийчъри, as always – Regeneration, untargetability, flying (в Planar Chaos всички цветове, с изключение на червения имат по равен брой летящи създания), малки, евтини създания.. Абе направо един безкраеш марш! ^_^

Advertisements

3 Коментари to “Planar Chaos”

  1. Zdrachnik Says:

    Братле поста беше убийствен…ся как искам да си купя пак карти на меджик :Х

  2. ChEfOo Says:

    Здрач… с Ghostrider да ти продадем някой-друга от старите… Гледам, че Акрома са я преиздали, ако усещаш на къде бия 🙂

  3. Zdrachnik Says:

    mai shi hodq do varna a

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: