Death Note

Death Note – ново аниме (Първи епизод – 3ти Ноември, 2006та година), по едноименната манга и филм(и). Бях чел за него за пръв път в блога на power-x, не останах впечатлен, камо ли пък мотивиран да си изтегля епизодите. Уви, една мила позната ме светна по въпроса и вчера изгледах всички издадени до сега епизоди. А те са само 11 за жалост. Очаква се епизодите да бъдет 36 или 37, което означава, че анимето ще е straight to the point, без отклонения и филъри. Повечето анимета, на които съм фен (Naruto, One Piece) са със стотици епизоди и продължават да се излъчват ежеседмично, но напоследък се опитвам да следя анимета с малко епизоди, като Naruto е на заден план. Не че имам време за анимета, де. ВСЕ ОЩЕ не съм изгледал Mushi-shi!!!!!

Та ето историята накратко…

Райто Ягами (Light Yagami) е гениален ученик с големи амбиции, който ненадейно попада на черна тетрадка, озаглавена „Death Note“. Той естествено отваря тетрадката и прочита следното в нея :

The human whose name is written in this note shall die.
This note will not take effect unless the writer has the subject’s face in their mind when writing his/her name. Therefore, people sharing the same name will not be affected.
If the cause of death is written within 40 seconds of writing the subject’s name, it will happen.
If the cause of death is not specified, the subject will simply die of a heart attack.
After writing the cause of death, the details of the death should be written in the next 6 minutes and 40 seconds.

Първата му реакция е повече от обяснима – Райто си мисли, че това е една от онези писма (chainletters), които се предават от човек на човек с обещанието за късмет, любов и несметни богатства. И все пак младият ученик взема тетрадката и се прибира у дома, където решава да изпробва силата на Death Note. Той включва телевизора и попада на ексклузивен репортаж, отнасящ се за някакъв убиец с много заложници в едно училище. Репотражът издава името на престъпника и показва снимката му, а Райто написва името на клетника в прокълнатата тетрадка..

Убеден, че находката му не е случайна, Райто (или Light) решава, че неговата съдба е да бъде Господ и да заличи всички престъпници от лицето на земята, докато накрая не останат само праведни хора, които няма да извършват престъпления, за да не пострадат като другите.

Присъствието на Бога на Смъртта (Shimigami), комуто тетрадката принадлежи и мистериозния детектив L, който за броени дни успява да открие местоположението, мотивите и дори самоличността на Светлия (хех), усложняват сюжета и карат зрителя да се замисли за момент (по няколко пъти на епизод :)). От една страна Light е прав и избиването на престъпниците е праведно, понеже води до едно по-добро бъдеще, но от друга действията му са себични, жестоки, дори зли и детектив L изглежда добрия и разумния. В анимето има двама гениални персонажа с различни виждания, изправени един срещу друг в търсене на самоличността на другия и принудени да играят по неговата свирка.

В целия сюжет има една огромна доза гениалност и оригиналност, която не съм срещал напоследък. Трудът на художниците си казва думата и обстановката изглежда мрачна и неприветлива, дори под жаркото слънце.
Напомня ми на Ghost in the Shell.

Всяка серия е много интензивна и изпълнена с действия, събития и информация, и никога не се тъпче на едно място, а интригуващи cliffhanger-и засилват интереса многократно.

Препоръчвам!

4 Коментари to “Death Note”

 1. justsmile Says:

  онзи ден гледах първи епизод, заинтригувана съм 🙂

 2. Galadriel Says:

  Точно така! Анимето, а и мангата са велики! Дано тоя пост помогне малко за разпространението му! Само за инфото-всеки събнат епизод излиза къде петък вечерта, най-късно събота! 🙂

 3. worddrow Says:

  Дам. В момента навивам моя най-добър приятел да го гледа. Той е много, ама много скептичен и се надявам това аниме да му хареса. ;(

 4. exiler Says:

  Благословени са вярващите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: