Yabadabadoo! PrehistoriK 2!


Така.. така.. оказа се, че търсенето ми наистина е било напразно. Понякога една дребна буква спъва човека… В случая иде реч за Prehistorik 2. Google. Дам.. spelling bee it is, then. Ohforf’sake!

Играта си има статия в Wikipedia, фен сайт и разни ревюта.. В случая можете да си я изтеглите от сайта на Abandonware (нещо ме кара да си мисля, че Kosta, създателят на ревюто е българин) или да ме помолите лично. Самата игра, подобно на почти всички стари игри е малка – едва 1 Mb. Скрийншотове тук, и тук.. и БАМ! Уга-буга! Уга-уга-буга! Буга-буга?  Уга-буга!Уга-уга-буга! Буга-буга?

Защо ви препоръчвам тази игра? Първо, Prehistorik 2 е класика. Освен, че радва окото (освен ако не сте с мощен монитор и не я играете full screen) с пъстрия си 2D дизайн, играта притежава назатормозяващ сюжет. Прилича на Mario. Още в първо ниво се сблъсквате с три противникови създанияМечка, Костенурка и Паяк (+ Саблезъб Тигър ако сте на ниво Expert). Нивата са пълни с бонус пространство или просто скрити лакомства – още в началото можете да попаднете на 2-3 от тях. Никога не съм успявал да разкрия повече от 65 % от първо ниво. Оръжията са разнообразни – още във второто ниво се сдобивате с огромен чук, а по-нататък мятате разни томахавки и кокали. Попадал съм само на един бос, но няма да казвам какъв е.. 🙂 Иначе освен него има и други. Уга-буга! Кофти страните на играта е, че стандартната Save’n’Load опция не съществува. От време на време получавате разни ‘pass’-ове, от които да почнете в случай, че умрете. За щастие по време на играта има много.. ама много възможности за повишаване на текущата кръв и животи. Експериментирайте! Ако нещо ви ухапе, ударете го и съберети всички кокали, за да си възстановите живота. Не падайте върху тръните, удряйте с бухалка в земята или по съмнителни места. Скочете веднъж-дваж върху дадено създание и удряйте напосоки – току виж попаднете на нещо интересно. В противен случай убийте гадинката докато падате за 2x. Музиката също може да ви изнерви, ако имате проблеми с нервите.

След като си изтеглите играта е възможно тя да не ви тръгне, понеже е DOS-овска. Да си призная не съм особено вещ в тая област, но успях някак си да се оправя – макар и с малко помощ. В случай, че играта не тръгне (аз съм с 1 ГБ Рам, Windows XP) пробвайте следното нещо :

*Препоръчително, но по избор!

1. Изтеглете си DOSBox за Windows – от тук (само изберете подходящ сървър)
2. Инсталирайте DOSBox.
3.*Преместете папката с играта в C:\ диска. Не променяйте името.
4. Стартирайте програмата. (duh!)
5. Ако искате, прочетете някои от инструкциите. Следните неща се пишат в DOSBox!!!!
6. Напишете : mount c c:\prehis2
7. Напишете : c:
8. Напишете : pre2.exe

Това е начина, по който аз го правя. Все още не знам дали е възможно да се запазят тези опции, но след време всичко се запомня. След като напишете съответните команди играта трябва да стартира. Приятна игра.. и ако имате въпроси – питайте.

Advertisements

5 Коментари to “Yabadabadoo! PrehistoriK 2!”

 1. Daggerstab Says:

  Всъщност, опциите могат да се „запомнят“. Аз си пускам игричките през DOSBox-а от десктопа, с шорткъти. Трябва само за всяка игра да си направиш индивидуален конфигурационен файл (което не е задължително) и в поленцата на шорткъта (които излизат при десен и Properties) да попълниш съответните аргументи (описани са някъде из хелпа на DOSBox-а). Ако искаш помощ, свиркай, за да пиша по-подробна инструкция 🙂

 2. worddrow Says:

  Свиркам..

 3. Daggerstab Says:

  Дръпнах един ферман 🙂

 4. Daggerstab Says:

  Ъргх? WordPress ми изяде връзката заедно с текста?!? Както и да е, виж последния пост в блога ми. Да видим дали ще го покаже така…

 5. Black_Devil Says:

  Благодаря за тая тема играта много ме кефи 🙂 А за графиката нямам думи Crysis пасти да яде пред тая 😀 😀 😀
  А и междудругото може да се стартира и без DOSBox само от ехе.-то !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: