Magic™ – Do the Artificial Evolution

Artificial Evolution + Frazzled Editor = ???

Вече неведнъж в своя блог съм споменавал играта Magic : The Gathering. Ако си падате по фентъзи жанра със сигурност сте чували за тази игра с карти, а ако не сте, четете и ще разберете. Not.
В този пост няма да говоря за играта, а за илюстрациите на картите. Без съмнение нещото, което ме кара да продължавам с колекционирането на MtG карти са невероятните изображения, които дават вид и излъчване на картите. Тук няма как да не спомена еволюцията на илюстрациите. Първите няколко издания не бяха нищо особено.. Всъщност бяха ужасни. Свалям шапка на художниците, най-вече за труда, който са положили, но 85 процента от изображенията бяха ужасяващи. За пример ще дам различни изображения на троловете по ред на издаване. Забележете промяната на качеството.. като цяло..

Uthden Troll, Sedge Troll, Sea Troll, Jungle Troll, Skyshroud Troll, Pygmy Troll, Albino Troll, Horned Troll, Trolls of Tel-Jilad, Sporeback Troll

Мисля че този пример е достатъчен. От Alpha (’93) до Dissension (’06) стилът на илюстрациите, както и оформлението на самите карти – шрифт, рамка, надпис, форматиране на flavor текста и trademark символите са претърпели една сериозна еволюция, която все още се търкаля надолу по хълма. За начало на дизайнерския MtG Златен Век смятам блока Kamigawa (яп. божествена река). В него дизайнът, историята и общият резултат са много по-добри от предишните издания. Champions of Kamigawa ми беше първия сет.. Все още помня как едвам-едвам отворих онзи Snake’s Path дек.. Дам, ловките и люспести Orochi (яп. змия)!

От тогава насам, Magic : The Gathering направо блести, що се отнася до дизайна на картите. Трудно ми е да се сетя за някоя карта, чиято картинка не харесвам, но за това пък се сещам поне за 40 карти, които харесвам. Още в Kamigawa стана традиция освен на главния обект да се обръща допълнително внимание и на заобикалящата го среда, общото чувство и излъчване на илюстрацията.

Без съмнение моят любим художник и илюстратор на карти MtG е Марк Тедин. И преди съм писал за него. Стига ми да видя негова рисунка и веднага мога да кажа кой е художника. Освен, че има невероятен стил, Тедин нарисува моята любима карта.. а именно ужасяващият Scalpelexis.

Днес се реших да пратя писмо на Марк Тедин с няколко карти, за автограф. В сайта му пише, че подписва карти.. само трябва да му пратя писмо с обратен адрес и т.н. Имам много негови карти, но съм подбрал само тези, които според мен са типични за стила му. Става въпрос за Lava spike, Kami of Twisted Reflection, Scalpelexis, Ideas Unbound и Dreamcatcher. Искаше ми се да му пратя Eater of Days и Draining Whelk, но ги нямам. 😦 Е, смятам, че 5 карти са напълно достатъчни. Дано само да стигнат до него, иначе ще орева цяла Америка!

Е, говоря наизуст за понятието Еволюция, но все още не съм прочел „Произхода на Видовете“ на Дарвин. Ще Костелив орех се оказа туй четиво, ей! Друг път нищо не ми се е опирало.. Ще я дочета, все някога..

Edit : Е, днес явно е ден на еволюцията or something. Другарят Daggerstab е турил един нов пост свързан с днешната тема. Иде реч за Дървото на Живота.

По случай еволюцията ви поздравявам с едно парче на Pearl Jam.. Do the Evolution. Thanks, Eneya! …по-долу са лириките!

Pearl Jam – Do the Evolution

Woo..
I’m ahead, I’m a man
I’m the first mammal to wear pants, yeah
I’m at peace with my lust
I can kill ’cause in God I trust, yeah
It’s evolution, baby

I’m at piece, I’m the man
Buying stocks on the day of the crash
On the loose, I’m a truck
All the rolling hills, I’ll flatten’ em out, yeah
It’s herd behavior, uh huh
It’s evolution, baby

Admire me, admire my home
Admire my song, here’s my coat
Yeah, yeah, yeah, yeah
This land is mine, this land is free
I’ll do what I want but irresponsibly
It’s evolution, baby

I’m a thief, I’m a liar
There’s my church, I sing in the choir:
(hallelujah… hallelujah…)

Admire me, admire my home
Admire my song, admire my clothes
‘Cause we know, appetite for a nightly feast
Those ignorant Indians got nothin’ on me
Nothin’, why?
Because, it’s evolution, baby!

I am ahead, I am advanced
I am the first mammal to make plans, yeah
I crawled the earth, but now I’m higher
Twenty-ten, watch it go to fire
It’s evolution, baby (2X)
Do the evolution
Come on, come on, come on

Advertisements

4 Коментари to “Magic™ – Do the Artificial Evolution”

 1. stoykish Says:

  magic the gathering sucks.

  NOT!

 2. worddrow Says:

  ХаХАаХаахаХаХАаХахаХАаХаХа… Not!

 3. Daggerstab Says:

  Мдаа, клипчето е култово. Заради него май ще прослушам гръндж. 😉 А от Magic: The Gathering бягам като дявол от тамян – по принцип съм склонен да се „зарибявам“ по подобни прилепчиви неща, което в случая ще се отрази зле на бюджета ми и на (липсващото) свободно време.

 4. Sigh Here: II « Смокини и черници! Says:

  […] 11/11, 2006 споменах за своето намерение да пратя 5 картички* за автограф на […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: