Най-красивия микроб

Природата е нещо…
Тя е величествена и уникална. Не може да бъде описана нито с думи, нито с пиктограми. Всъщност, нищо и никой не е в състояние да го стори. Можеш да дадеш форма на вълните, цвят на пламъка, свистенето на вятъра и релеф на земята, но няма как да ги опишеш като едно цяло, да ги смачкаш, да им дадеш постоянен вид, сякаш са от глина. Природата е красива и естествена по неестесвен начин. А може би е неестесвена по естествен начин? Кой знае.. Тя е като скулптура – без значение от къде я наблюдаваш, няма как да я видиш цялата. Толкова мистериозна, толкова перфектна. От Ледената епоха до Ерата на Глобалното Затопляне човекът непрестанно се опитва да улови есенцията на природата в своите творения. Някои успяват, а други не. Уви, ни песен, разказ, есе или хайку са в състояние да се справят с тази непосилна задача.

В моменти като този в главата ми звучи „Сълзата“ на Лорд Байрон. Е, звучи не е най-правилната дума. Може би КЪНТИ е по-подходяща в случая. Ммм.. не. Май в главата ми КЪНТИ – Peter Gabriel – The Rhythm of the Heart. Обезателно!

Наистина е трудно да се улови красотата на природата. Е, днес (даже още вчера) се натъкнах на една поредица, която ме възхити. Този шедьовър, това произведение на изкуството е самата природа. Гори, долини, поля, низини, реки, морета, заснежени планини и дори невидимите аспекти на майката Природа са изобразени със завидна точност. Поне до колкото позволява самият жанр… Става дума за Mushi-shi – едно уникално само по себе си аниме, което за жалост може да се похвали само с 26 епизода. Няма да се впускам в пикантни подробности относно художниците, музиката, режисьорите и всички останали хора зад кулисите. Да ви кажа честно, те не ме интересуват. Оценявам труда им, завиждам им и ако разбера, че са наблизо с удоволствие ще ги посетя и ще им кажа една-две добри думи, защото го заслужават. Същото направих и със Салваторе – не съм някакъв умопобъркан фен, но с кеф си поговорих с него, даже взех автографи. Аз си мисля, че е достатъчно да разбера авторовото произведение, за да се докопам до най-съкровената част от характера му. Както и да е.. Ако искате малко повече информация относно анимето, Амелия е написала една превъзходна статия относно този шедьовър. И тя не е намерила думи, за да опише анимето като цяло. Аз дори няма да се опитам.. Знам, че не мога. Щафетата прехвърлям на вас, посетителите на този блог. Ако искате да се насладите на няколко часа първокласно аниме, то не се бавете и го изтеглете. Повярвайте ми, струва си… и го казвам без дори да съм довършил 6тия епизод. Когато хваля нещо и то сляпо, значи съм сигурен, че ще се хареса на почти всички. Залагам мижавата си репутация, че Mushi-shi ще ви хареса. Добро впечатление прави самият стил на анимето – героите приличат на нормални човешки същества (тоест нямат розови или сини коси, с които да си режат хляба.. е има и изключения де… :D). Музиката е убийствена, сюжетът е неангажиращ, самостоятелен и пленяващ, а природните картини… къртят мифки.

Speaking of which.. Chant може спокойно да се похвали с последното си музикално изпълнение, наречено Feng Ju Li [klik on da link to here it].

Една приказка за морски цветя, водни лилии и езера.

На мен ми харесва, дано и на вас ви хареса. Сигурен съм, че Chant ще оцени вашето мнение.. Бие малко на японско.
Btw, винаги съм искал да отида в Япония (държавата с най-стар актуален химн). Покрай множеството филми, истории, легенди и снимки съм останал с впечатление, че природата там е сто пъти по-красива от тукашната (‘ем американската, ‘ем европейската). Хората си се грижат за растенията и то просто защото трябва да го правят, а не отбиват номера с няколко елхички и тополи покрай магистралите, за да пречупят въздуха.

6 Коментари to “Най-красивия микроб”

 1. powx Says:

  Мушиши наистина е прекрасно аниме, и аз бях толкова впечатлен като го гледах 😉

 2. worddrow Says:

  Дам, толкова е красиво.

 3. Blade Says:

  Мерси много за хубавите думи за Feng Ju Li, Лорде. Трогнат съм, честно.

 4. worddrow Says:

  Заслужаваш си ги. 😉

 5. Blade Says:

  Чак пък :Р А, и иначе се надявам да се засечем в Япония, ако не в САЩ :Р

 6. worddrow Says:

  Дано, дано..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: