Строене на втора Китайска стена

Източник : kaldata.com

В Китай обявиха създаването на алтернативна Мрежа, базирана на IРv6 – интернет-протокола от ново поколение. С този проект, властите се надяват да ограничат проникването на чуждестранни фирми в страната. По данни на Китайската централна телевизия, в Мрежата вече са се включили 167 катедри от 25 китайски университета. Цялото техническо оборудване, обаче е произведено от американски компании – Cisco Systems и Juniper Networks. Алтернативната Мрежа ще поддържа скорост за пренос на данни от 2.5 до 10 Gb/s, в нейното изграждане ще се включат само китайски фирми – начело с China Telecom и China Mobile.
На 1 март тази година в Китай бе въведена нова система за домейн-имена (DNS), която поддържа имена освен на латиница и на китайски език. Целта на цялата тази дейност е да бъде създаден национален Интернет, достъпен само за потребители от територията на Китай.

Това е една много лоша новина. След създаването на този интернет, много сайтове ще загубят МИЛИОНИ посещения, в предвид огромната китайска популация. По този начин популярният Интернет губи поне половината си потребители. Това наистина е втора Китайска стена. Този път тя ще е по-здрава, по-голяма и невидима. Със сигурност и тя ще разрушена на места от настойчивите хакери, но задачата може да се окаже непосилна за обикновения интернет потребител. Подобни неща ме натъжават. Даже понякога се опитвам да си представя какво е да живееш в Китай – толкова много ред, дисциплина, закони, забрани.. Държава, в която думи като „freedom“ и „democracy“ се изтриват не заслужава да се показва на световната карта.

Целта на Интернет е да свързва хората, да ги информира за ставащото около тях, а не да ги изолира (отново и отново). Сякаш не им стигнаха стотиците планини и зъбери. Построиха Китайската стена. Китайската стена не им стигна – създадоха фермани с Драконови закони (хех).. а сега ограничават свободната мрежа. Shame, shame.. Какво би казал Конфуций в моменти като този? Хм.. нищо особено.. може би?

Не знам за него, но аз бих казал :
Вземете си курабийка с късметче или кексче с изненада!

 

3 Коментари to “Строене на втора Китайска стена”

  1. Zdrachnik Says:

    Аз не мисля, че ще стане така…това, че ще си имат вътрешна мрежа няма да им пречи да си сърфират из общото пространство. А и то ще е доста ограничено. Ще отнеме доста време да успят да направят цялата страна с алтернатива мрежа. А и не всички компаний ще са съгласни…тъй че чилл аут

  2. Eneya Says:

    Надявам се да си прав Здрач, защото това звучи ужасно отвратително.

  3. worddrow Says:

    Трябва да разберете, че правителството слага тая мрежа за доброто на хората. Едва ли въпросните политици, които са взели подобно решение се интересуват от разнообразието на новия интернет. Все пак това е ограничаващ елемент – възпират китайците от връзка с останалите, възпират останалите от връзка с китайците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: