България в ЕС : Верени Алем

Е, членството на моята татковина в Европейския Съюз е почти факт. Дали за хубаво или лошо, ще бъдем част от едно цяло. Дано поне земевладелците получат обещаните им пари, за поддръжка на уникалните български породи. За всичко друго си има мутри и мафия. Искрено се надявам корупцията да поспадне, жените в майчинство да получат повече помощи, а българите с увреждания да се сдобият с повече права. Фактът, че старото ми училище се е сдобило с рампа за инвалидни колички ме кара да се гордея, че съм българин.

България заслужава своето членство в ЕС. По този начин останалите държави най-накрая ще започнат да ни обръщат внимание и няма да живеем в поредната държава от третия свят. Жалко е, че се нуждаем от цяла камара документи, за да докажем, че се намираме в Европа, нали? Жалко, е че трябва да доказваме на „големите“ държави (една от които за малко не затри Европа по време на двете световни войни, а друга се намира на някакъв мизерен остров, контролиран от недъгави благородници), че векове наред сме съществували. Бяхме част от Византия, под игото на Османската Империя, дадохме едно рамо на Централните Сили и си кротувахме под желязната завеса на Съюза на Съветските Социалистически Републики. Всички тия велики сили се сгромолясаха и сега не са нищо повече от параграф-два в книгите по история. Въпреки всички неприятности, въпреки политическата некомпетентност и петте века на застой, България все още съществува, като независима държава със славно минало и горд народ. От 681 до 2006та година ние (поне една голяма част, де) отстояхме на своите традиции и идеали, запазихме своята самоличност там където други не успяха. 2007 година ще бъде нашия Ренесанс – всестранното развитие, което не достигна до нас по време на Турското владичество. Дано тогава България се издигне, дано България пребъде.

България!

При следващото ми посещение добрите стари левчета ще бъдат заменени от лъскавото евро. Ех.. Моят роден град наистина се е променил през тези две години. За бургазлии сигурно промяната е едва забележима, но аз я усетих. В момента се строи небостъргач в Морската Градина и огромен търговски център на пъпа на Бургас.

Дано, дано се оправим. Нека имам причина да се върна в България.

Advertisements

3 Коментари to “България в ЕС : Верени Алем”

 1. Blue_Knight Says:

  Дано пък нещо стане и не влезем.
  Плюя му и на Съюза и на членовете му. Плюя и на управляващите и изобщо на цялата простотия да се наместим в поредната западнала формация.
  Своя Ренесанс? Я не се шегувай! Не стига, че си пипаме гърбовете през корема от глад, ами сега и по-зле ще стане.
  Оправията няма да дойде с присъединяването ни, уверявам те. Можеш да си се надяваш колкото искаш, но едва ли ще си от помощ.
  Нямаме нужда да доказваме нито, че сме в Европа, нито, че „имаме право“ да членуваме в застиващия ЕС. Нищо чудно след 10-15-20 години да го няма. И тогава какво? Ще се натискаме на някой друг,ли? Сигурно.
  Дори държавата да се промени, едва ли ще е за добро. Ще стане само още една от мизерните и еднообразни страни. Ама ще е в ЕС! Голяма работа, няма що.
  Един ден ще се събудим и България няма да я има, а САЩ ще ни ползват равнините за изхвърлянето на ядрения си боклук.

 2. worddrow Says:

  Не съм съгласен. Факт, е че всички останали дъжави, особено новите членки в ЕС, като Полша, например се подобряват значително.
  Отдавна е станало ясно, че България не може да си помогне сама.
  Поне някой се опитва да постигне нещо ново. По-лошо от положението в България.. няма. Всъщност има, но за въпросното положение е нужна пустощ от калибъра на Сахара.
  От това по-зле.. на къде? България може само да спечели от присъединяването към ЕС. Естествено, първите няколко години ще са трудни, ще трябва населението да се счупи от работа, но нима има друг начин? Давам за пример Германия. Загуби две войни, трябваше да изплаща държавни дългове ДЕСЕТИЛЕТИЯ наред, дори сигурно все още си плаща за нанесените поражение. Как мислиш, че от една мизерна, полу-разрушена държава Германия се превърна в сегашния магнат? С адски много труд.

  Една от мизерните еднообразни страни? Че тя си е мизерна и еднообразна, за чужденците. Никой не знае къде се намира България, коя й е столицата. По дяволите, някои хора дори се хващат, че България е в 1. Южна Америка ; Южна Африка. И това е не защото са тъпи и необразовани, а защото на никой не му пука за нас. В момента сме поредната източноевропейска държавица, преминала през неволите на комунизма.

 3. dil okullari Says:

  do you know any information about this subject in other languages?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: