Caput Draconis

Dracorex hogwartsia strikes again!

Официалния сайт на Детския Музей на Индианаполис (The Children's Museum of Indianapolis) публикува допълнителна информация относно новооткрития динозавър. Първия открит скелет на Dracorex hogwartsia датира отпреди 66 милиона години. Самият фосил е открит преди две години от триото Стийв Салсбъри, Патрик Салсбъри и Браян Бъкмайър (Steve Saulsbury, Patrick Saulsbury и Brian Buckmeier) по време на разкопки в Южна Дакота. И тримата са родом от Sioux City, щата Айова. Откритието си даряват на Детския Музей на Индианаполис. Въпреки липсата на крила и шипове, скелетът на Dracorex hogwartsia успешно може да обясни защо в определени (почти всички) части на света съществуват митове за дракони, лами, змейове и т.н.

Ето какво има за казване Джоан Роулинг – създателката на сагата за "Хари Потър"

The naming . . . is easily the most unexpected honour to have come my way since the publication of the Harry Potter books

Според палеонтолозите Dracorex hogwartsia е от семейството на пахицефалозаврите (Pachycephalosauria – гр. "дебелоглав гущер"). Тази група динозаври се характеризира с двукраки представители с масивен костен шлем. Предполага се, че пахицефалозаврите са били растителноядни и са използвали твърдите си черепи по време на размножителния период (дуели, за впечатляване на женската), атака и защита. Dracorex hogwartsia също разполага с подобни отличителни белези, както и специфичните шипове в задния край на черепа. По-долната рисунка (цъкнете за по-добра резолюция) е дело на палеонтолога Робърт Бекер (Robert Bekker) и успява да опише един Dracorex hogwartsia от "плът и кръв". Другата картинка е сглобения скелет на динозавъра (цъкнете за по-добра резолюция).

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: